Erfaren förvaltningsorganisation
Den erfarna och decentraliserade förvaltningsorganisationen med lokal närvaro möjliggör en aktiv och värdeskapande fastighetsförvaltning med korta beslutsvägar. Förvaltningsorganisationen utgörs av lokala förvaltare i respektive region för att säkerställa en nära dialog mellan Sveafastigheter och dess hyresgäster. Sveafastigheter har en framgångsrik organisation på plats och kan därmed fortsatt bedriva en aktiv och värdeskapande fastighetsförvaltning med goda förutsättningar att förvalta beståndet.
Stark finansiell ställning och stabil kapitalstruktur
Sveafastigheter har en stark finansiell ställning med en belåningsgrad om 431) procent och en stabil kapitalstruktur som ger Bolaget en god förmåga att genomföra sin tillväxtstrategi och hantera eventuella marknadsförändringar. Genom att ha en enkel och transparent finansieringsstruktur kan Sveafastigheter stärka sin position på bostadsmarknaden.
Stabilt kassaflöde
Sveafastigheter har en långsiktig strategi som ger goda möjligheter till stabila intäkter över tid. Majoriteten av Sveafastigheters hyresintäkter kommer från hyresreglerade hyror. Detta innebär att Sveafastigheter har en låg exponering mot marknadshyror och konjunktursvängningar. Genom att kombinera bruksvärdeshyror och presumtionshyror har Sveafastigheter skapat en balanserad och hållbar hyresstrategi, som ger Bolaget stabila och växande kassaflöden.
Höga hållbarhetsambitioner
Hållbarhet är en central del av Sveafastigheters verksamhet och Bolaget arbetar aktivt med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Ett växande hållbarhetsfokus bland alla intressentgrupper har bidragit till en ökad efterfrågan på både klimatsmarta och trygga bostäder. Sveafastigheter har höga ambitioner med att förbättra hållbarheten inom fastighetsbeståndet och arbetar aktivt med att minska sitt klimatavtryck genom att genomföra energibesparingsprojekt. Bolaget arbetar också med att öka den sociala tryggheten i sina bostadsområden för att skapa värde för sina hyresgäster och bidra till en positiv social utveckling.
Ökad efterfrågan på hyresrätter
Bostadsmarknaden i Sverige har under de senaste åren präglats av hög efterfrågan, lågt utbud och att priser på bostadsrätter har stigit med cirka 500 procent under perioden 2002–2022.2) Detta har enligt Bolaget lett till att många hushåll har svårt att finansiera ett bostadsköp, antingen på grund av höga kontantinsatser, skuldkvotstak eller amorteringskrav. Samtidigt har räntorna börjat stiga från historiskt låga nivåer, vilket har ökat kostnaden för att låna till en bostad. Dessa faktorer har bidragit till att hyresrätter blivit alltmer attraktivt som boendeform, eftersom de erbjuder en större flexibilitet, lägre risk och lägre kapitalbindning. Andelen hyresrätter bland bostäder har även ökat från 29 procent år 2013 till 33 procent år 2023, vilket påvisar en långsiktig trend som gynnar Sveafastigheters hyresmarknad.3)
Bostadsbrist och befolkningstillväxt i Sveafastigheters marknader
Sveafastigheter förvaltar och utvecklar fastigheter i regioner som över tid har visat sig ha en långsiktig efterfrågan på bostäder. Sveafastigheter har stor exponering mot regioner där bostadsbristen är utbredd och befolkningstillväxten är hög i förhållande till riksgenomsnittet, vilket är faktorer som driver efterfrågan på Bolagets bostäder. Sveafastigheter är verksam i kommuner där cirka 80 procent har en uttalad bostadsbrist och 13 procent har rapporterat balans på bostadsmarknaden. Därutöver har befolkningen i Sveafastigheters regioner ökat med 11,6 procent mellan år 2013–2023, vilket är högre än riksgenomsnittet på 9,6 procent under samma period. Detta ger Sveafastigheter goda möjligheter att uppnå en hög uthyrningsgrad samt stabila och ökande hyresintäkter över tid.
1) Per dagen för första dag för handel.
2) Statistiska centralbyrån, Statistikdatabasen.
3) Baserat på uppgifter från Rådet för främjande av kommunala analyser.